Search

Ποιοι είμαστε

Ευάγγελος Σ. Κρουστάλης

Αρχαιολόγος (PhD). Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1997-2001), όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή με θέμα “Συμβολή στην τοπογραφία της βόρειας κλιτύος της Ακροπόλεως και της ευρύτερης περιοχής (2018). Από τον Σεπτέμβριο του 2022 έχει την ιδιότητα του μεταδιδάκτορος ερευνητή στον τομέα Κλασικής Αρχαιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει από το 1997 σε συστηματικές ανασκαφές στη Σαλαμίνα, στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα, ενώ από το 2004 επέβλεψε, ως έκτακτος αρχαιολόγος, σωστικές ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιώς. Ειδικεύεται στην εφαρμογή τοπογραφικών μεθόδων στην αρχαιολογία. 

Συνεργάτες

Χριστίνα Μαραμπέα

Η Δρ. Χριστίνα Μαραμπέα είναι αρχαιολόγος, με ειδίκευση στην Προϊστορική Αρχαιολογία και με ενεργό συμμετοχή στο πεδίο από το 1997. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με διάφορες περιόδους της Αιγαιακής προϊστορίας και ιστορίας. Κατά τα έτη 2016-2021 δίδαξε, ως συμβασιούχος, μαθήματα Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2017 συν-επιμελείται την έκδοση του περιοδικού Ενάλια, επιστημονικού οργάνου του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών. Έχει λάβει οκτώ οικονομικές ενισχύσεις (grants) για τα ερευνητικά της προγράμματα από Ελληνικούς και ξένους φορείς. Εκτός από την διδακτορική διατριβή της, το επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει δύο μονογραφίες, συνεπιμέλεια επιστημονικών τόμων και περισσότερα από 40 άρθρα σε περιοδικά, τιμητικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων, ανασκαφικές εκθέσεις κτλ. 

Γκέλυ Φράγκου

Η Γκέλυ Φράγκου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2003) και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον (Ην. Βασίλειο), με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (2006). Υποψήφια Διδάκτορας στο Παν/μιο Βουκουρεστίου (2018-). Από το 2001 συμμετέχει σε συστηματικές ανασκαφές και έρευνες που διενεργούνται στην Κρήτη, τα Αντικύθηρα, τα Κύθηρα, την αρχαία Θουρία (Μεσσηνία) και την αρχαία Ελίκη. Από το 2008 εργάζεται ως έκτακτη αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιώντας σωστικές ανασκαφές στην Κεφαλονιά, την Κυπαρισσία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, την ανατολική και δυτική Αττική, τον Πειραιά και τη Σαλαμίνα. Από το 2010 συμμετέχει στον προγραμματισμό και την οργάνωση των ανασκαφικών ερευνών στα νησιά των Κυθήρων και Αντικυθήρων και από το 2013 έως το 2018 ήταν υπεύθυνη για την πραγματοποίηση του ακαδημαϊκού προγράμματος σε συνεργασία με το Μορφωτικό και Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΕΚΕΠ) στην αρχαία Θουρία. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Ιωάννης Σμυρναίος

Ο Ιωάννης Σμυρναίος είναι διδάκτωρ αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Cardiff με εξειδίκευση στην Αρχαιομετρία και στη μελέτη κεραμεικών τεχνολογιών κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Έχει διδάξει Μεσογειακή Αρχαιολογία σε προπτυχιακά προγράμματα επί πέντε έτη και έχει συμμετάσχει σε πλήθος αρχαιολογικών ανασκαφών στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιταλία, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο και στο Σουδάν. Είναι χρόνιο μέλος του Βρετανικού Chartered Institute for Archaeologists (CIFA) και έχει διατελέσει διευθυντής αρχαιολογικών μελετών σε δύο ιδιωτικές αρχαιολογικές μονάδες στη Βρετανία. Διαθέτει τέσσερις ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, επτά ομιλίες σε διεθνή συνέδρια και 32 δημοσιευμένες αρχαιολογικές αναφορές. Είναι ειδικός στις μεθόδους αρχαιολογικής έρευνας επιφανείας και ανασκαφής, στην ανάλυση κεραμεικών και λίθινων ευρημάτων με τη χρήση τεχνικών Πετρογραφίας, SEM, XRD και XRF, ενώ διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο αρχαιολογικό σχέδιο.

Μελέτης Κώτσαινας

Πολιτικός Μηχανικός. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών (2008) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στο Διατμηματικό Πρόγραμμα του Ε.Μ.Π. με αντικείμενο της Προστασία Μνημείων (2011). Από το 2012 έχει επιβλέψει, ως συμβασιούχος του ΥΠ.ΠΟ.Α., εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης αρχαίων και βυζαντινών μνημείων στην Τήνο (Μονή Αγίου Νικολάου Βάνης), στη Σαλαμίνα (Κολώνες, ταφικό μνημείο), στη Βοιωτία (Ι. Μ. Οσίου Λουκά & αρχαιολογικός χώρος Ορχομενού), στη Μάνδρα Αττικής και στη Σικυώνα (Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Βασιλικού). Ως ελεύθερος επαγγελματίας επιδίδεται, μεταξύ άλλων, στην εκπόνηση εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων και την παροχή υπηρεσιών κτηματογράφησης.